top of page

Printre legendele Retezatului

Actualizată în: 6 apr. 2022

Pentru toți cei cu spirite libere și îndrăgostiți de natură, județul Hunedoara are multe de oferit. Pe o suprafață de aproape 39.000 ha, în cel mai spectaculos masiv al lanțului carpatic, se întinde primul parc natural creat în Romania și unul dintre cele mai vechi din Europa de Est – Parcul Național Retezat. O adevărată grădină a Edenului ce adăpostește o floră fabuloasă și o mare parte a lacurilor glaciare aflate pe cuprinsul țării noastre.



Retezatul este, probabil, cel mai cunoscut vârf din Parcul Național Retezat, iar asta se datorează formei sale neobișnuite, oarecum „tăiată”. Se ridică la 2482 de metri, fiind al treilea cel mai înalt din masiv, după Peleaga și Păpușa. Frumusețea sa aparte este vizibilă de la mare distanță, indiferent dacă privești dinspre nord sau dinspre sud.


Multe legende populare circulă în zona Țării Hațegului despre munții aceștia frumoși care ascund între piscurile lor înalte păduri dese, cascade neîmblânzite și peisaje sălbatice ce deschid orizonturi largi peste văile și ochii albaștri ai lacurilor reci.


Una dintre aceste legende ne spune că demult, în timpuri despre care se vorbește cu „a fost odată ca niciodată”, pe aceste meleaguri de munte trăiau uriași. Unul dintre ei, mai tânăr și mai zbuciumat, cobora din când în când în satele de la poalele munților și fura câte o vacă, spre necazul sătenilor. Mulți tineri au încercat să îl potolească, dar și-au găsit sfârșitul în luptă cu el. Asta până într-o zi, când un fecior mai zdravăn și mai isteț l-a doborât la pământ și i-a retezat capul dintr-o lovitură. Atunci, căpcăunul s-a prefăcut într-o stâncă fără vârf, iar una dintre mâini i-a devenit șuvoi de apă.


Această poveste populară a uriașului rămas fără căpățână a dat numele Vârfului Retezat, dar oferă și „explicația” formări lacurilor de aici: Bucura - din podul palmei căpcăunului, iar Lia, Ana, Viorica, Slăvei și Zănoaga - din degetele sale.



Alții spun că uriașul din Retezat s-ar fi luptat cu un altul ce sălășluia pe Măgura Băieșului. Conflictul ar fi pornit de la o tânără frumoasă de prin partea locului, iar în urma duelului Retezatul și-ar fi pierdut vârful care i-a fost doborât de lovitura unui fier de plug.


Din sat în sat, aceste legende au primit completări sau modificări, care de care mai creative și mai interesante, în funcție de imaginația celor care le povestesc mai departe. Indiferent de variantele în care le vei auzi, fascinația față de locurile de care se leagă va fi la fel de puternică, iar dorința de a vizita „tărâmul cu ochi albaștri” va deveni de neignorat.


Noi iubim Retezatul! Îl vei iubi și tu pentru măreția lui și pentru tot ceea ce are de oferit!


Descopera Hunedoara : www.discoverhunedoara.ro

99 afișări0 comentarii

Comentários


bottom of page