Județul Hunedoara, loc cu oameni calzi și primitori care abia așteaptă să le treci pragul, să te pună la masă și să te încânte cu felurile de mâncare tradițională specifice zonei în care trăiesc. În satul Hărțăgani din comuna Băița, un sat pitoresc, aflat în apropierea municipiului Deva, sat ce se întinde de-a lungul a 4 văi, un loc ce surprinde prin arhitectura tradițională a caselor și în care încă se mai poate admira portul popular, am întâlnit-o pe Nana Lina.
Nana Lina, așa cum o numesc sătenii, o femeie harnică, veselă, mândră de origini, mamă și bunică ne-a pregătit vărzare după rețeta pe care a învățat-o de la mama sa și pe care a transmis-o mai departe nurorii și nepoatei sale.
Pentru aluatul de vărzare avem nevoie de: făină, apă, sare, drojdie.
Pentru umplutură avem nevoie de: varză, cartofi, ceapă, ulei, sare, piper, boia Mod de preparare: Se amestecă făina cu apa și drojdia. Se frământă aluatul și se lasă la dospit. Până crește aluatul, se călesc în ulei ceapa, cartofii răzuiți și varza, împreună cu sare, piper și boia. Se lasă compoziția să se răcească. Se împarte aluatul pentru vărzare, apoi fiecare bucată de aluat se întinde și se umple cu amestecul de varză. Se împachetează vărzarele și se introduc la cuptor. Când sunt rumene, se scot din cuptor și se ung cu slănină.
コメント