top of page

Părintele Constantin Necula, oaspete al Salonului Hunedorean al Cărții


 

Biblioteca Județeană Ovid Densusianu Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Agnos din Sibiu, a organizat, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu binecunoscutul preot Dr. Constantin Necula, care a lansat la Deva cartea Printre cuvinte, între prieteni, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu. Este o carte care cuprinde dialoguri între părintele Constantin Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru.

Așa cum aflăm din prefața semnată de Romeo Petrașciuc, această carte a fost scrisă „(...) în prelungirea unei conferinţe pe care părintele Constantin Necula şi Dan Negru au susţinut-o la Bacău, în 7 mai 2022, la invitaţia Fundaţiei şi Farmaciilor Sf. Spiridon”.

Între părintele Constantin Necula și celebrul om de televiziune Dan Negru există o foarte frumoasă prietenie, iar dialogurile din carte sunt clădite pe sinceritate, deschidere, dorința de a merge direct la inima cititorilor, de a-i bucura și a le oferi răspunsuri la numeroasele întrebări care îi frământă.

Nu este nimic exagerat în caracterizarea pe care Dan Negru i-o face părintelui atunci când îl numește „fenomen național”. Într-adevăr, conferințele părintelui Constantin Necula sunt urmărite de sute de mii de oameni, cărțile lui sunt citite, aparițiile la televiziune devin adevărate evenimente.

Autorii, aflăm tot din prefață, „deţin acel potenţial mobilizator care reclamă interogaţia ofensivă, asumată. Fiecare pretext de discuţie, între cei doi şi între ei şi auditoriu, e unul care ne ajută să destructurăm încă un temei de gând, să dezamorsăm încă un loc comun al derizoriului şi, de ce nu, să ne neliniştim fertil în rătăcirile noastre întru aşezare.”

Acest eveniment editorial organizat la Deva a reușit să adune laolaltă oameni dornici să învețe, să înțeleagă ce înseamnă a trăi în spirit creștin, cu iubire și smerenie, cu dăruire și grijă față de cel de lângă noi. Așa cum se știe, părintele Constantin Necula este un duhovnic, un intelectual care crede cu tărie că Dumnezeu este mereu cu noi și, indiferent de încercările la care ne supune viața, credința puternică în Dumnezeu Tatăl și în Iisus Hristos este cea care ne arată calea și ne dă speranțe atunci când credem că totul e pierdut.

Atât părintele Constantin Necula, cât și Dan Negru, prin dialogul lor viu, sincer consemnat în carte, caută calea direct spre sufletele oamenilor, se apropie cu aceeași  dragoste frățească de oameni din cele mai variate straturi sociale și de toate vârstele, știu să tălmăcească slovele sfinte mai ales pentru cei care poate își spun atât de dramatic „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”.  

Am fost deosebit de bucuroși și plini de emoție pentru că ne-am întâlnit din nou cu părintele Constantin Necula, căruia i-am mulțumit pentru că a găsit răgazul de a fi în mijlocul nostru preț de câteva ceasuri. Au fost ceasuri de mare bucurie sufletească, au fost momente în care ne-am împărtășit din spusele pline de tâlc ale îndrăgitului părinte. Publicul, extrem de numeros, a intrat într-un dialog amplu cu părinteleConstantin Necula, care a răspuns la numeroasele întrebări adresate de oameni de toate vârstele, în timpul sesiunii de autografe.

Părintele Constantin Necula are darul aparte de a ni-L aduce mai aproape pe Dumnezeu, pe Iisus, de a ne tălmăci cuvintele Scripturii, sprijinindu-se pe adevăruri și manifestări din viața noastră de fiecare zi. Putem spune că părintele Constantin Necula iese din altar, iese din biserică și se apropie de fiecare dintre noi, ne ia de mână și ne descifrează adevărurile eterne cuprinse în cărțile sfinte, în viețile sfinților, în opera marilor teologi și duhovnici.

Așa este și cartea pe care a lansat-o la Deva: un fel de îndreptar ce ne dezvăluie lumea de azi cu ochii duhovnicului care îl are pe Iisus în inimă și îl iubește cu toată ființa lui. Răspunzând întrebărilor lui Dan Negru, care sunt și ale noastre, părintele Constantin Necula privește scene din viața contemporană prin prisma credinței, a textelor sfinte.  

Acum, mai mult ca oricând, este foarte mare nevoie de oameni precum Domnia Sa pentru că reperele morale par pierdute, astăzi „trăim într-o vreme a înhăitărilor și urletelor”, cum spune părintele. De aceea, avem nevoie de credință, de trăire curată și demnă, de jaloane care să ne arate Calea.

Și din această carte vom afla că și în plin secol al informatizării, al tehnologiilor înalte, Dumnezeu este cel care orânduiește totul, de la microparticule la cosmosul fără sfârșit. În aceste vremuri în care înstrăinarea, ruperea de celălalt suntun pericol permanent, credința în Dumnezeu și în Fiul Său este unica soluție de a rămâne oameni adevărați și acest lucru, părintele Necula, îl transmite prin tot ceea ce face.

Întâlnirea de la Deva a fost ca o gură de aer proaspăt după o lungă pauză impusă de nefericitele restricții cauzate de pandemie, o pauză care a ținut trează setea de cultură, setea de lectură a noastră și, deloc în ultimul rând, setea de credință adevărată.

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara



55 afișări
bottom of page