top of page

Românii s-au salvat, Romania e în comă!

Noi, românii, am înțeles repede că pandemia poate fi stopată, iar reacția a fost imediată! Am donat pentru spitale, ne-am spălat pe mâini, ne-am dezinfectat și am dezinfectat tot, ne-am distanțat și am stat acasă cât de mult s-a putut, am ținut copiii și bunicii în casă, am purtat mască și mănuși, am scris și respectat declarații! Mulți dintre noi, am încercat, pe cât posibil, să ne desfășurăm programul obișnuit de muncă, am încercat să ne menținem micile afaceri pe linia de plutire, să ne reorientăm spre ce se putea face pentru a nu trimite tot personalul în șomaj. Am fost, cu adevărat, în stare de urgență! Dar am și simțit că suntem cont propriu în toată această perioadă!



Prețurile la măști și materiale igienico-sanitare au explodat și nimeni nu și-a pus problema cum vom reuși să le achiziționăm, deși se clama peste tot că ne sunt necesare! Măștile devin chiar obligatorii din 15 mai încolo, în spațiile închise. Trăim cu speranța că se vor mai ieftini, pentru a le putea achiziționa și cei cu venituri foarte mici, mai ales că se vorbește de noi amenzi în cazul nepurtării lor! Altfel, toate eforturile de distanțare socială și toată spaima prin care am trecut, au fost în zadar!



Tragic este că, în ciuda tuturor eforturilor noastre, România e în comă și asta pentru că guvernul nu a reușit să facă ordine în sistemul sanitar. Nici măcar aparatele necesare pentru testarea Covid -19, acele PCR-uri, nu au ajuns în perioada de maximă criză în spitale. Acolo unde au ajuns, nu au fost puse la treabă, pentru că... birocrație. Ba că trebuie verificat furnizorul extern să vedem dacă este conform, ba că mai trebuie nu știu ce autorizări pentru funcționare. Trece pandemia și ne uităm la aceste echipamente ce frumoase sunt și cum zac, nefolosite, prin laboratoarele de analize.


Agricultura nu are orizont, deși am putea hrăni de pe terenurile noastre jumătate din Europa, asta cu condiția să existe sprijin pentru irigații, să existe subvenții și cei care trudesc în acest sector să poată fi plătiți decent. Industria a paralizat, șomajul are valori înfiorătoare, revenirea se va face greu, pentru că sunt necesare măsuri de siguranță pentru angajați.

HoReCa este în degringoladă. Se vorbește despre deschiderea hotelurilor, dar fără restaurante și terase. În același timp, nu avem voie să circulăm între localități, decât cu motiv întemeiat. Concediul nu cred că este unul dintre aceste motive. Așa că tot ceea ce privește acest sector rămâne sub semnul întrebării cel puțin pentru încă vreo două luni!



Defrișările masive continuă. În această perioadă a stării de urgență par că au atins apogeul, spre disperarea oamenilor închiși prin case, care văd de la geam cum pe drumurile lor trec nenumărate camioane încărcate cu bușteni. Sesizările și reclamațiile nu au avut niciun rezultat, ba mai mult, am ajuns să fim prostiți în față cum că România importă lemn! Din propriile păduri, probabil...


Și peste toate astea, Guvernul are de încasat o factură generoasă, după ce forțele de ordine, secondate de armată, au amendat, mai mult sau mai puțin îndreptățit, peste 400 de mii de români.


Și astfel s-a semnat nota de plata națională pe care stă scris: SĂRĂCIE!


Radiografia pandemiei stabilește diagnosticul, românii s-au salvat, dar România e în comă!


Surse foto; accentmedia, pharmaceuticaljurnal

386 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page