top of page

S-au majorat alocațiile de hrană pentru pacienții de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu

Consiliul Județean Hunedoara a aprobat majorarea alocațiilor de hrană pentru pacienții internați la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, cu 2 lei față de nivelul prevăzut de HG 429/2008, cu modificările și completările ulterioare. Hotărârea de Guvern actualizată în cursul anului 2021 prevede că nivelul alocației de hrană pentru bolnavii TBC internați în sanatorii este de 17,6 lei/ zi, pentru bolnavii diabet adulți este de 16,5 lei/ zi, iar pentru alți bolnavi adulți este de 11 lei/zi . CJ Hunedoara a decis să suplimenteze această sumă pentru ca bolnavii internați la Geoagiu să poată beneficia de o alimentație corespunzătoare, adaptată nevoilor acestora. În aceste condiții, costul cu alocația de hrană/ pacient TBC crește din luna martie la 19,6 lei/zi, pentru pacienți cu diabet la 18,5 lei/zi, iar pentru ceilalți pacienți este de 13 lei/zi.


„În prezent, hrana oferită pacienților internați la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu este asigurată în sistem catering.
În cursul lunii februarie 2022, în cadrul unei întâlniri cu directorii instituțiilor subordonate CJ Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor a solicitat conducerii Sanatoriului Geoagiu o analiză de cost comparativă referitoare la asigurarea hranei prin bucătăria proprie versus servicii de catering.
În urma analizei economice, pentru cele 4.100 de porții de hrană necesare lunar a reieșit o diferență majoră de cost între asigurarea hranei prin bucătăria proprie, față de sistemul catering. Astfel, costurile pentru prepararea hranei în bucătăria proprie sunt mai mult decât duble față de asigurarea porțiilor în baza contractului de servicii catering. La costurile efective cu produsele alimentare se adaugă cheltuielile cu utilitățile, salarizarea personalului, diverse materiale și dezinfectanți. În aceste condiții, lunar, Sanatoriul Geoagiu ar avea cheltuieli de aproape 200.000 de lei pentru asigurarea mesei. În baza contractului de servicii catering, Sanatoriul Geoagiu plătește, începând cu luna martie, puțin peste 81.000 de lei/ lună, sumă în care este inclusă și livrarea hranei” a anunțat conducerea Consiliului Județean Hunedoara.


163 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page