top of page

Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XXI-a


După o nedorită întrerupere, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a reluat cu mare bucurie și emoție tradiționalul Salon Hunedorean al Cărții, manifestare culturală de înaltă ținută ajunsă anul acesta la cea de-a XXI-a ediție. Este sărbătoarea cărții și a cititorilor, a scriitorilor și a editurilor, o activitate cu care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva se mândrește și căreia se străduiește an de an să-i ridice nivelul de atractivitate.  

 Organizarea acestui salon nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos pe care l-am primit, și de această dată, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la domnul președinte Laurențiu Nistor și de la domnul administrator public Costel Avram. Le-am adresat cele mai sincere mulțumiri pentru că instituția pe care o conduc este mereu alături de noi, înțelege rolul cărții și al culturii și ne este un ajutor de nădejde.

La deschidere, în mijlocul unui numeros public, de toate vârstele, ne-au onorat cu prezența domnul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României și domnul Alin Adam Țambă, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, care au dorit să ne fie alături și au rostit un cuvânt de salut.

Și în acest an am pregătit cu mare seriozitate și profesionalism această întâlnire cu cărțile, cu scriitorii, cu editorii și cu cititorii, întâlnire atât de mult așteptată de miile de iubitori ai cărții din județul Hunedoara.

Vom avea bucuria să ne reîntâlnim cu edituri din țară și străinătate, edituri devenite, în timp, prieteni ai bibliotecii noastre și care ne-au adus ultimele noutăți intrate pe piața de carte. Anul acesta avem peste 80 de edituri care participă cu standuri de carte laSalonul Hunedorean al Cărții (din Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Clopotiva, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hațeg, Iași, Petroșani, Pitești, Sibiu, Simeria, Slatina, Târgoviște, Târgu Mureș), inclusiv din Marea Britanie. Cum am spus de multe ori, editurile sunt sufletul unui salon de carte, ele sunt cele care ne aduc noutățile în materie editorială, ele ne oferă un tablou al pieței de carte din România.

Un moment de mare emoție a fost reconstituirea artistică a încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, acum exact o sută de ani. Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia,au pus în scenă o vie reconstituire vizuală a acestei adevărate „clipe astrale” din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc actoricesc, s-a făcut o reînviere sui generis a acestui eveniment care a marcat profund istoria poporului român.

Și această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții ne-a oferit prilejul să organizăm întâlniri cu personalități ale vieții noastre culturale și spirituale care își vor lansa cărți aici la Deva.

Marele actor, regizor, poet, om de cultură complet Horațiu Mălăele va veni la Deva cu un bagaj bogat: „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, care cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu; cartea ce completează profilul artistic al autorului, „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum le caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, ambele apărute la Editura Bookzone din București, și „Tehomir”, o povestire cu conotații autobiografice, apărută la Editura All din București.

Publicul se va întâlni cu istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu, care își va prezenta trilogia intitulată „Cea mai frumoasă poveste”, cu volumele „Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, „Nu putem evada din istoria noastră” și „O țară se construiește zi de zi”, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și cartea „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, apărută la Editura Polirom din Iași.

Așa cum știu toți cei care urmăresc aparițiile lui Adrian Cioroianu pe micul ecran, toate aceste cărți sunt dovada palpabilă a faptului că „istoria este cea mai frumoasă poveste”.  

Un moment mult așteptat va fi întâlnirea cu scriitorul Radu Paraschivescu care, aici la Deva, își va lansa cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas: „Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, care cuprinde considerații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; „Acul de aur și ochii Glorianei” – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisabetană, în care întâlnim „(...) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi identificată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, „Cu inima smulsă din piept”, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni.

Un oaspete drag și mult așteptat va fi părintele Constantin Necula care ne va purta în universul credinței acum, în această perioadă în care avem nevoie mai mult ca oricând de speranță. La Salonul Hunedorean al Cărții, îndrăgitul duhovnic va lansa cartea intitulată „Printre cuvinte, între prieteni”,apărută recent la Editura Agnos din Sibiu, carte care cuprinde dialoguri pline de miez dintre părintele Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru. Între părintele Constantin Necula și Dan Negru există o foarte frumoasă prietenie, iar dialogurile din carte sunt clădite pe sinceritate, deschidere, dorința de a merge direct la inima cititorilor, de a-i bucura și a le oferi răspunsuri la numeroasele întrebări care îi frământă.        

Celor mai tineri cititori li se va oferi surpriza întâlnirii cu Alec Blenche, cel mai de succes autor de literatură pentru copii din România, la ora actuală, care își va lansa cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”,apărută la Editura Univers din București.  

Ca în fiecare an, Salonul nostru va oferi o mare varietate de titluri din toate domeniile, pentru toate categoriile de public.

Cu siguranță, salonul se va bucura, în fiecare zi, de un aflux impresionant de vizitatori, de oameni care iubesc cartea, care vor găsi pe standurile editurilor cărțile pe care și le doresc și care vor aveabucuria să se afle în atmosfera minunată pe care doar cărțile o pot genera.

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara55 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page