Corijenții de la Deva!
În anul 2017, ne aducem aminte cum dumneavoastră, domnule Bolojan, umblați prin Deva dând lecții de administrație alături de candidați care promiteau reconstrucția orașului! Aparițiile din ziare, posturi tv locale, dar si din mediul online erau pline de învățăminte și sfaturi despre ce trebuie să se facă în Deva, despre felul prin care Deva poate să ajungă la același nivel cu Oradea, dacă devenii bat palma! Și au bătut-o! Doar că nu cu folos!
După trei ani, administrația pică examen după examen, iar Deva a rămas parcă și mai în urmă! Față de suratele din vest, conduse de primari liberali, cu siguranță Deva e pe ultimul loc! Din lecțiile oferite de Mircea Hava de la Alba și Ilie Bolojan de la Oradea, edilii deveni n-au învățat mai nimic!
Cetatea Deva este prima care ne vine în minte. Domină orașul, este vizibilă de la distanță și ruinele ei ar atrage orice vizitator. Cu condiția să fie inteligent promovată. Ceea ce nu prea se întâmplă, nu prea vedem călători care să coboare de pe autostradă special să o viziteze. Iar cei care ajung la porțile sale sunt dezamăgiți de ofertă. Dacă are doar două incinte restaurate, asta nu însemană că obiectivul nu poate fi o mina de aur pentru turismul local. Dar cum să pleci cu o impresie bună, când de la intrare te întâmpină o gheretă de termopan (care fie vorba între noi, termopanul se potrivește ca nuca-n perete cu un monument istoric de așa valoare) abandonată, cu zona verde plină de multe ori de gunoaie, cu aleea de acces în cetate din care ”sar” pietrele din pavaj, cu rigole, de multe ori, necurățate. Iar sus nu te întâmpină mai nimic, în afară de panorama superbă. O panorama superbă care nu este deloc exploatată… A, și să nu uităm, ca să găsești drumul bun până la Poarta I este o adevărată aventură. Adică, pentru un călător care nu cunoaște orașul, semnalizarea este o mare problemă. Și o bilă neagră pentru administrație!
Sigur, domnule Bolojan, ați putea spune că cetatea de la Deva este diferită de cea de la Oradea. Da, sunt diferite ca dispunere și ca funcționalitate, dar la Deva lipsește cu totul viziunea și o strategie pe termen lung în ceea ce privește punerea sa în valoare. Suntem curioși ce se va întâmpla după restaurarea incintei principale. Că asta ne-a mai rămas, să sperăm că vom avea, în final, un monument care să aducă tot mai mulți turiști în oraș!
În Deva ar mai fi monumente de vizitat, dar cine să gândească un traseu care să le includă pe toate! Prioritățile pare că sunt altele, cu mai puține bătăi de cap și cu bani mai ușor de stors! Ei și aici se înscrie Casa de Cultură, relicvă comunistă, că așa arată, dar luminată feeric printr-un proiect cu care municipalitatea se laudă de fiecare dată. Domnule Bolojan, spuneți-le celor de la Deva că locuitorii orașului și turiștii circulă și ziua prin centrul orașului, nu doar seara, când totul pare dintr-o data mai ”glamour”!
Dacă cetatea a rămas în planul doi, mai ales în timpul stării de urgență, când a fost pus lacătul la propriu pe intrarea în monument, am crezut că atenția se va concentra pe orașul de la poale. Da, de unde! Parcul Cetății pare abandonat și el, despre skate-park și dog-park-ul de lângă ce să mai spunem. Sigur, sunt de vină și utilizatorii, dar nici administrația nu se omoară să le întrețină. La fel se întâmplă cu locurile de joacă, cu terenurile de sport, cu străzile și trotuarele. Nu înțelegem această abordare, mai ales în ceea ce privește locurile de joacă. În timpul în care nu au fost folosite de copii, se puteau face reparații ca la carte, nu cârpeli, se putea face curățenie temeinică! Nu credem că așa stau lucrurile și în Oradea, gospodar cum vă știm, domnule Bolojan!
Ce să mai spunem de transportul public second-hand, de lipsa de investitori, de curățenia orașului făcută așa și așa! De felul în care arată piațetele publice și zonele de bulevard reabilitatea doar în urmă cu vreo cinci ani! Astea se înscriu în categoria dezinteres. Avem și noi două piațete moderne, Arras și Ardealul, în care s-au băgat bani europeni. Domnule Bolojan, dacă le-ați vedea, le-ați plânge de milă! Murdare, cu zone deteriorate, vezi pavajul de lemn de la Ardealul, cu copăcei uscați, cu ronduri de flori descompletate, practic o amestecătură de iarbă, buruieni și câteva fire de flori care au mai rezistat ici și colo! Halal administrație și gospodărire a orașului!
Domnule Bolojan, când ați primit la Oradea delegația de la primăria Deva ce lecții le-ați predat? Da, au fost la dumneavoastră ca să învețe cum se face administrație, dar înafară de a merge la televiziuni să se laude cu ce vor face, altceva nu am văzut! Ba da, au încercat să facă un mall de servicii, de fapt un mini-mall, pentru care plătesc chirie o pălărie de bani din contribuțiile devenilor! Asta, deși au un corp în Palatul Administrativ pe care îl puteau amenja și folosi ca un adevărat spațiu de servicii, exact ca la Oradea!
Dacă nu ne credeți, domnule Bolojan, vă invităm din nou la Deva să vedeți starea deplorabilă în care a ajuns orașul! Nu vă scriam, dar am văzut o știre la televiziunile naționale și am rămas uimiți de ce ați făcut dumneavoastră la Oradea! Inclusiv prima parcare subterană din România, tot la Oradea e! Oare aveți o explicație de ce la Deva nu se poate nimic?!
Ca să vă convingeți că tot ceea ce vă scriem este cât se poate de adevărat, vă atașăm și câteva fotografii făcute în ultima perioadă!
Comments