top of page

Scrisoare deschisă către Mircea Hava!

Devenii încă mai așteaptă să vă țineți de cuvânt!


În urmă cu trei ani, ați promis public că veți sprijini Deva, ca oraș ce face parte din liga orașelor liberale și care merită să crească, să se primenească, să redevină o urbe cochetă și frumoasă, în care să-ți fie drag să locuiești sau să revii ca turist.

Astăzi, la trei ani distanță de aceste promisiuni, putem constata împreună că orașul de la poalele Cetății a ramas mult în urmă, ba mai mult, cei cu care ați bătut palma "au pus lacăt" pe turism, desființând Serviciul de Administrare a Cetății și au dus Deva la stadiul de "second hand"! Da, "second hand" sunt majoritatea magazinelor din centru, acolo unde ar trebuie să fie doar magazine de primă mână, elegante, cu mărfuri noi și de calitate. ”Second-hand” sunt și autobuzele serviciului de transport în comun, care, fie vorba între noi, sunt și supra-dimensionate în raport cu ce oferă infrastructura orașului!

Iar ”realizările” partenerului dumneavoastră nu se opresc aici! Parcul de la poalele Cetății pare că a sucombat, locurile de joacă sunt "obosite", murdare, reparațiile care se fac la ele sunt doar cârpeli ieftine, care mai și pun în pericol viața copiilor. Străzile și trotuarele se preling, bordurile au rămas întregi doar din loc în loc, boscheții țin loc de gazon, orașul este umplut cu tot felul de ghivece și ”creații” florale hidoase, așezate fără noimă, iar despre parcări noi nici nu se poate discuta!

Domnule Mircea Hava, devenii privesc cu jind la ceea ce ați făcut în Alba Iulia și pentru asta meritați felicitări, dar, din păcate, în Deva nu se prea vede sprijinul și expertiza dumneavoastră, așa cum chiar dvs. ați promis!


Modernizare nu înseamnă să vopsești treceri de pietoni, să pui lumini pe clădiri în paragină sau să le ascunzi sub mash-uri colorate, să închiriezi spații, să faci donații din banii publici, să numești politruci ca city manager, să îți amintești de cartiere doar la alegeri, să faci promisiuni, conferințe, să apari la televizor sau să demolezi fără să pui la loc, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu stadionul Cetate! NU! Deva merita altceva, pentru că este casa a 50 de mii de locuitori (peste 70 de mii, dacă e să ne luăm după scripte, numai că mulți și-au luat lumea în cap și au plecat prin țări străine, în căutarea unui trai mai bun sau trudesc la casa și moșia de la țară)!


Domnule Mircea Hava, în 2017 ne-am bucurat când v-am văzut și v-am auzit la televiziune sau am citit în presă afirmațiile că veți sprijini Deva, dar astăzi, după trei ani, trebuie să vă spunem că Alba Iulia e frumoasă! Alba-Iulia a învățat cum să se folosească de cetatea sa, cum să atragă turiști în oraș. Alba-Iulia are o Universitate de renume și o platformă industrială de invidiat, iar în oraș, pe pietonală și în zona din vecinătate, zărești, cu greu, câte un magazin second-hand! Dar Deva? Deva a rămas cu palma bătută sau mai bine zis bătută la palmă, este codașă în această regiune de monopol liberal, iar dvs, din păcate, ați contribuit la acest fapt! Vă scriem cu speranța că în al doisprezecelea ceas veți lua atitudine și cu expertiza dvs veți contribui la punerea Devei "pe drumul cel mai scurt spre modernizare", după cum ne spuneați în 2017!

Vă mulțumim!



12 afișări
bottom of page