top of page

Stareța Mănăstirii Prislop – Stavrofora Pavelida Munteanu – a trecut la Domnul


Stavrofora Pavelida Munteanu, stareța Mănăstirii Prislop, a trecut la Domnul în seara zilei de 2 decembrie 2023.

Monahia Pavelida s-a născut la 17 octombrie 1929 în comuna Hârseni de lângă Făgăraş, din părinții Nicolae şi Maria. După terminarea şcolii primare, datorită educației religioase din familie, maica Pavelida a frecventat Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de de Sus, județul Braşov, unde Preacuviosul Părinte Arsenie Boca inițiase o mişcare de trezire şi trăire duhovnicească ortodoxă. În anul 1949 a intrat în mănăstire, întâi la Mănăstirea Bistrița, apoi la Horezu, ambele în județul Vâlcea. La Horezu a absolvit Seminarul Teologic Monahal de 5 ani, în anul 1956. În ziua de 8 mai, când este pomenit Sfântul Ioan Evanghelistul, a fost tunsă în monahism, primind numele de Pavelida.

În 1957 a fost trimisă la Facultatea de Teologie din Bucureşti. După absolvirea a doi ani de Facultate, datorită nefastului decret 410/1959, a fost nevoită, asemenea altor monahii, să părăsească Mănăstirea și astfel, împreună cu alte 7 monahii, s-au retras la Răşinari, lângă Sibiu, ducând viața de obşte timp de 16 ani (1960-1976), la fel ca cea practicată în mănăstire. În anul 1976, prin rânduiala lui Dumnezeu, cu sfatul Preacuviosului Părinte Arsenie, mica obşte de 8 persoane din Răşinari a venit la Mănăstirea Prislop, redeschisă atunci.

După 10 ani de osteneală, în anul 1986 maica Pavelida a primit ascultarea de Stareță, fiind instalată tot în ziua pomenirii Sfântului Ioan Evanghelistul de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, pe atunci Episcopul Aradului și Hunedoarei. Maica a primit ascultarea de stareță la propunerea Preacuviosului Părinte Arsenie care i-a zis: „Ia-o și ca drept canon și ca dar de sus, este voia lui Dumnezeu și eu te voi ajuta”, și „să ai grijă cum dăltuiești frumusețea materială şi spirituală a acestui loc”. A condus obștea monahală de la Prislop timp de peste 37 de ani. În seara zilei de sâmbătă, 2 decembrie 2023, Maica stareță Pavelida s-a mutat la Domnul, la vârsta de 94 de ani.

Slujba de înmormântare va avea loc marți, 5 decembrie 2023, la ora 11.00, la Mănăstirea Prislop.

Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morți, să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!

Episcopia Devei și Hunedoarei



133 afișări0 comentarii

Contact 

Mulțumim!

© 2022 HD24

bottom of page