top of page

Taxă pe turiști, aprobată de Consiliul Local Deva

Taxă pe turiști, aprobată de Consiliul Local Deva. Proprietarii de pensiuni și hoteluri, obligați să crească tarifele pentru a nu fi în pierdere


Unitățile hoteliere vor trebui să achite, de anul viitor, o taxă pentru promovare turistică. „Taxa pe turiști” are o valoare de 1% din tariful de cazare al fiecărei persoane. Practic, hotelierii vor trebui să achite 1% din totalul încasărilor pentru cazări, către Primăria Deva. Prevederea, care face parte din proiectul pentru stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2023, a fost votată astăzi, în Consiliul Local. Împotriva proiectului au votat șapte consilieri locali: Lucian Mara, Robert Dronca, Florin Ilieș, Tiberiu Barstan, Marius Mane, Paul Enescu și Claudia Paula Oșan-Șendroiu. Cu 12 voturi „pentru”, proiectul a trecut.

„Toate orașele din România aplică această taxă. Plătesc turiștii, nu plătesc societățile comerciale. Investițiile care se fac în Deva se fac cu bani. Cu mulți bani. Și din bugetul local, nu doar din fonduri europene sau guvernamentale. Ca să putem realiza cât mai multe proiecte de investiții, avem nevoie de încasări. Ne-am adaptat și noi, exact cum s-au adaptat și alte orașe. Pe unde mergem, plătim această taxă”, a spus edilul Devei, Florin Oancea.

La ședința de Consiliul au fost prezenți și câțiva administratori de pensiuni, din Deva. Aceștia se declară împotriva taxei pe turiști. Oamenii au rugat administrația locală să îi mai păsuiască un an, doi.

„De 18 ani funcționez. Nu mi se pare normal ca acum să introduceți această taxă. Lăsați-ne barem un an, doi, să ne revenim. Eu vreau să închid unitatea, din cauza datoriilor care se acumulează. Sunt prea multe pe noi. Curentul s-a triplat, gazul, telefonia. Nu e o taxă mare și am înțeles că nu o plătim noi, dar o luăm de la cetățean. Am ridicat prețul cu 10 lei, pe cameră, și nu a mai venit nimeni. Am scăzut prețul din nou, ca să pot să supraviețuiesc”, spune administratorul pensiunii Olimpia (foto), din Deva.

Proiectul însă a trecut la vot. Astfel, de anul viitor, hotelierii vor trebui să achite 1% din valoarea cazărilor către Primăria Deva. Cu aceștia bani, administrația locală va investi în promovarea turistică a municipiului Deva.



Sursa: Stiri din Hunedoara

1.937 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page