top of page

Termocentrala Mintia se duce de râpă?!


Angajații colosului industrial de lângă Deva au ajuns la capătul răbdării! Circa 100 de salariați au întrerupt în această dimineață lucrul și au ocupat curtea unității. Energeticienii spun că de patru luni așteaptă o serie de drepturi care li cuvin: plata tichetelor de masă, a ajutorului de încălzire și a transportului la locul de muncă. Plus de asta, cer garanții pentru continuarea activității în condiții normale.

Dacă revendicările transmise de sindicate în numele salariaților nu se rezolvă, de luna viitoare Termocentrala Mintia riscă să pună lacătul pe poartă. Concret, salariații cer sistarea activității și elaborarea unui program de închidere a unității, dacă până în 18 august nu-și primesc drepturile restante, în cuantum de circa 3000 de lei de fiecare.

Oamenii se tem pentru viitorul lor și al firmei la care lucrează. Materia primă, cărbunele, vine cu țârâita, nu sunt materiale pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță. Și de nicăieri nu se întrezărește nicio speranță.

Pe lângă salariații care își văd locurile de muncă amenințate, vor avea de suferit și devenii care au locuințele branșate la sistemul centralizat de termoficare. În lipsa unei alternative, unii vor rămâne pentru multă vreme fără apă caldă și căldură.

Ministerul Economie, Energiei și Mediului de Afaceri nu dă semne că va lua prea curând o hotărâre în ceea ce privește viitorul Complexului Energetic Hunedoara și, implicit, al Termocentralei Mintia. A avansat o propunere de divizare și cam atât, nimic concret. Nici Primăria Deva atât de dornică să preia societate nu are un răspuns concret. Le dă asigurări verbale sindicaliștilor că e alături de ei și cam atât! Consiliul Județean Hunedoara este pus în stand-by în această chestiune, cel mai probabil din motive politice. Conducerea sa este PSD, iar guvernarea aparține acum PNL. Asta deși intențiile CJ Hunedoara de a prelua termocentrala sunt cunoscute la nivel înalt, mai ales că demersurile întreprinse de instituție erau într-un stadiu avansat.

Concluzia este că viitorul nu sună bine la Termocentrala Mintia! Asta dacă nu se va interveni rapid, cu măsuri concrete, care să deblocheze situația și să asigure oamenilor locurile de muncă și plata la zi a tuturor drepturilor bănești!

Sursa foto: Glasul-hd.ro

543 afișări0 comentarii
bottom of page