top of page

Termocentrala Mintia, tot mai pe butuci...


Oprită de două ori în decurs de câteva zile! O dată din lipsă de cărbune, o dată pentru că și-a consumat porția de gaz! De fiecare dată au avut de suferit locuitorii Devei, încă branșați la rețeaua centralizătă de termoficare. Și nu e vorba de câteva zeci de oameni, ci de 4500 de apartamente care au rămas fără apă caldă pe caniculă și în plină pandemie.În ultima vreme, Termocentrala Mintia a tot ținut capul de afiș și nu în sensul bun.

Angajații au protestat pentru că nu și-au primit salariile, și așa foarte mici, și bonurile de masă. Liderul de sindicat a venit cu o serie de dezvăluiri legate de viitorul colosului industrial, din care mai funcționează doar un grup. Sau funcționa! Potrivit acestuia se pregătește scoaterea Mintiei din circuitul economic, ceea ce creează un precedent periculos. Mintia este o unitate națională strategică. Sau era, nici noi numai știm ce să credem!

Încă de acum cu doi ani, Consiliul Județean Hunedoara a vrut să aducă Mintia în portofoliul său. Discuțiile cu miniștrii de resort au avansat destul de rapid, s-a găsit înțelegere și deschidere la Guvern. Ideea era ca termocentrala să fie modernizată, iar devenii care nu au centrale de apartament pe gaz să poată beneficia, în continuare, de apă caldă menajeră în sistem centralizat. Plus de asta, se mențineau locurile de muncă ale celor care încă mai trudesc acolo. Dar, în toamna trecută, guvernul s-a schimbat și toate înțelegerile pare că au căzut.

Pe fir a intrat și Primăria Deva, cum că vrea ea Mintia! S-au suplimentat subvenții, au avut loc discuții, inclusiv după ce guvernarea a revenit PNL-ului. Laude peste laude, din partea edililor Devei! Dar niciun pas concret, în afară de plata unor sume colosale care se achită pentru un serviciu care se livrează, mai nou, cu intermitențe!

Dacă tot voia să fie de ajutor devenilor fără centrale, conducerea PNL a Primăriei Deva ar fi trebuit să gândească un sistem alternativ de producere și frunizare a apei calde și căldurii. Nu a făcut-o, a preferat ”să se bage” peste Consiliul Județean Hunedoara și să ceară termocentrala pentru ea! Acum ar fi trebuit să facă lobby intens la Guvern pentru rezolvarea acestor blocaje, salvarea societății de la faliment și închidere totală a activității. Dar nimeni, nimic!

Termocentrala se duce de râpă și se pare că viitorul este cel prevestit de sindicaliști, acela cu lacătul pe poartă!

418 afișări
bottom of page