top of page

Tiberiu Balint, fost vicepreşedinte al CJ Hunedoara, a recunoscut că a primit mită 100.000 de euro

Tiberiu Balint, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a recunoscut în faţa procuororilor anticorupţie că a primit 100.000 de euro mită.


Tiberiu Balint, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada 2012 - 2014, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie în care a fost anchetat pentru luare de mită.


În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au arătat că Tiberiu Balint, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, ar fi pretins, în cursul lunii octombrie 2013 de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuţie a unor lucrări, încheiat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, în condiţiile în care el nu avea vreo dispoziţie de delegare emisă în acest sens. În perioada noiembrie 2013 - mai 2014, după semnarea actului adiţional, Tiberiu Balint ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranşe, suma totală de 510.000 lei, ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanţă de care ar fi beneficiat omul de afaceri. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 lei, sumă pe care fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara a virat-o în contul bancar al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Societatea CITY PARK SOLUTION SRL a fost acuzată de complicitate la luare de mită. „În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni şi interzicerea unor drepturi, amendă în sumă de 7.500 lei şi interzicerea de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an”, a informat DNA. Dosarele de urmărire penală împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Hunedoara. În decembrie 2014, Tiberiu Balint, la acea vreme vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost pus sub învinuire pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale) şi spălare de bani, în forma instigării. Atunci, menţionau reprezentanţii DNA, Balint ar fi primit ilegal, prin intermediul unei firme de consultanţă, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 de lei. „Inculpatul a urmărit astfel disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a executării unui contract de consultanţă”, se arăta în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, emis în luna decembrie a anului trecut. Ulterior, Tiberiu Balint a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.
Sursa: adevărul.ro

3.188 afișări0 comentarii

コメント


bottom of page