top of page

UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), una dintre cele mai mari organizații ale lumii, numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.

În lista a nu mai puțin de 4 dintre cele 7 programe de protejare a bunurilor materiale și imateriale UNESCO se află obiective, monumente, rezervații și personalități din județul Hunedoara:
  • Complexul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1999
  • Parcul Național Retezat, inclus în anul 1979 pe Lista Rezervațiilor Biosferei din cadrul Programului UNESCO Omul și Biosfera, sub denumirea de Rezervația Biosferei Retezat.

  • Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, singurul din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO încă din 2015Artistul popular Pera Bulz și profesorul-meșter în arte populare Mircea Lac, păstrători și transmițători ai elementelor de valoare culturală, menționați pe lista Tezaurelor Umane Vii, o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Iată de ce Hunedoara trebuie să se afle pe lista scurtă de călătorii a oricărui român. Alături de celelalte monumente valoroase ale României, remarcabilul patrimoniu istoric, cultural și natural al județului Hunedoara trebuie să se bucure de aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor.

52 afișări0 comentarii

Comentários


bottom of page