top of page

Variante de Guvern

Guvernul PNL-UDMR condus de Florin Cîțu a fost demis, marți, de Parlament. 281 de parlamentari PSD, USR, AUR și independenți au votat moțiunea de cenzură.


Guvernul demis va rămâne interimar, cu puteri limitate, până la învestirea de către Parlament a unui Guvern plin.


Variantele de Guvern luate în calcul în Parlament sunt:


1. Refacerea coaliției PNL UDMR USR. Condiția este ca liberalii să renunțe la Florin Cîțu și să susțină alt premier. Există o grupare influentă în PNL care consideră că odată Cîțu demis, ar trebui ca partidul să se gândească se facă un compromis și să-și asigure o majoritate stabilă cu USR prin sacrificarea liderului partidului și avansarea unui nou nume de premier. Printre numele de premier vehiculate în PNL sunt Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu. Liberalii așteaptă momentan să vadă ce le spune șeful statului.


2. PSD, USR și AUR, majoritatea care a demis Guvernul, să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier. Nu au existat discuții între aceste partide în acest sens, astfel că varianta este mai mult teoretică și are șanse infime de reușită. Președintele Klaus Iohannis nu va da oricum funcția de premier PSD, iar pe de altă parte PSD nu vrea să intre la guvernare.


3. Guvern minoritar PNL - UDMR. PNL să forțeze tot cu Florin Cîțu premier după ce se încropește o majoritate „responsabilă” în Parlament cu senatori și deputați din toate partidele care vor să împingă reformele înainte. Scenariul necesită mișcări de amploare în Parlament și mult timp pentru realizarea unei alte majorități. Liberalii spun că deși este discutabil, Constituția permite.


4. Guvern de specialiști/tehnocrați care să gestioneze pandemia. Formula ar putea obține o majoritate în Parlament, însă ca soluție temporară. Doar s-ar amâna tranșarea lucrurilor în Parlament până la noi negocieri.


5. Klaus Iohannis va testa apele pentru a vedea dacă pe parlamentari îi „țin genunchii” să renunțe la mandate pentru anticipate. Șeful statului ar putea propune un „premier de sacrificiu” care să pice, după care a doua oară să îl propună premier tot pe Florin Cîțu în speranța că parlamentarii nu vor risca să-l respingă pe acesta și să se dizolve Parlamentul.
89 afișări0 comentarii

Commenti


bottom of page