SCURT BILANȚ AL PRIMEI SESIUNI PARLAMENTARE DIN 2024
Activitatea legislativă pe care am desfășurat-o în prima sesiune parlamentară din acest an s-a axat pe problematica rezultată din freeventele întâlniri cu alegătorii hunedoreni.
Toate inițiativele legislative pe care le-am promovat s-au dorit soluții pentru situații concrete ce nu beneficiau de reglementări juridice adecvate. Am avut un număr de opt astfel de proiecte, dintre care trei au fost promulgate și au devenit deja legi.
Aș aminti în primul rând un proiect de suflet și anume conferirea prin lege lui Aurel Vlaicu a titlului de Erou al Națiunii Române și comemorarea acestuia în ziua de 17 iunie, inițiativă promulgată și devenită lege.
Alte probleme abordate s-au referit la chestiuni legate de statutul juridic al unor clădiri ce nu pot fi în prezent reparate, la regimul juridic al Cetăților Dacice din Munții Orăștiei, la clarificări oportune și chiar imperative ale prevederilor de evidență a populației, la regimul ariilor naturale protejate, la posibilitatea ca studenții militari declarați inapți să își poată continua studiile, la condițiile de promovare a masterurilor profesionale pentru militari, la paza obiectivelor aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Române.
Toate proiectele legislative au reprezentat răspunsuri către aspecte practice ce mi-au fost aduse la cunoștință în cursul permanentului dialog pe care l-am avut cu cetățenii.
Pe perioada primei sesiuni parlamentare din acest an, a avut loc și un eveniment pe care îl apreciez ca fiind deosebit de relevant. Mă refer la dezbaterea pe care am organizat-o la Deva, sub patronajul Parlamentului României, cu sprijinul Inspectoratului Județean Școlar și Consiliului Județean Hunedoara.
Dezbaterea s-a intitulat “Tinerii și cariera militară: o alegere cu multe avantaje” și am organizat-o în calitate de secretar al Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.
Au participat toate cele 22 de instituții de învățământ militar de toate gradele din sistemul național de apărare și ordine publică, siguranță națională, care sunt interesate de atragerea de elevi și studenți în școlile militare.
În cadrul întâlnirii de la Deva, fiecare reprezentant al instituțiilor de învâțământ militar au prezentat, în sinteză, avantajele învățământului militar, condițiile și perspectiva absolvirii unei școli militare de profil, precum și condițiile de cazare și învățământ respectiv numărul de locuri alocat prin planul național de pregătire a cadrelor militare, atât pentru liceele militare, școlile de maiștri cât și academiilor de specialitate pentru fiecare armă de profil în parte.
Simpozionul a polarizat interesul a circa 450 de elevi și studenți prezenți la întâlnire.
Organizarea acestui eveniment inedit la nivel național este un prim pas în atragerea tinerilor spre cariera militară precum și o garanție de viitor de apărare și ordine publică în România în contextul actualei și viitoarei situații geopolitice.
A fost pentru prima dată când unitățile de învățământ militar din România au avut inițiativa de a veni către tinerii elevi și studenți, fiecare cu propria ofertă educațională.
A fost o experiență necesară menită să propună instituțiilor militare o abordare pro-activă în ceea ce privește dialogul cu tinerii care ar dori să urmeze o carieră militară.
Îmi doresc ca și în sesiunea parlamentară ce va debuta curând să pot răspunde cu aceeași promptitudine, determinare și conștiinciozitate solicitărilor și întrebărilor formulate de către cetățenii care m-au delegat prin votul lor să îi reprezint în Parlamentul României.
VIOREL SALAN
Deputat PSD Hunedoara
Comentários