top of page

Viorel Sălan: PROIECTUL “SEMNAL GSM PENTRU TOT JUDEȚUL HUNEDOARA” – ÎNCĂ UN PAS ÎNAINTE


Cunosc foarte bine care sunt dificultățile practice cu care se confruntă cetățenii obișnuiți, când vine vorba de zonele rurale sau greu accesibile, așa cum se găsesc și în județul Hunedoara. Aici există 67 de localități cu semnal slab la telefonia mobilă, iar 4 nu au semnal deloc. Iar situații similare cred că mai există și alte arealuri din România, nu neapărat cu referire doar la localități.

De exemplu, în județul Hunedoara, avem un parc național cu o suprafață de aproximativ 45 de mii de hectare și un parc natural de peste 25 de mii de hectare, unde cetățenii practică în mod constant turismul. Dar este vorba despre dificultăți de comunicare nu numai în aceste zone.

Din dorința de a rezolva această situație am organizat la sfârșitul lunii noiembrie, la Deva, o întâlnire cu tema: „Rețelele de comunicații și acoperirea GSM la nivelul județului Hunedoara, factori determinanți în asigurarea bunăstării cetățenilor și menținerea unei comunități sigure și funcționale". La eveniment au participat reprezentanți din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, dar și reprezentanți ai operatorilor de rețele de telefonie mobile și fixe Vodafone România și DIGI (RDS&RCS)și ai autorităților locale din județul Hunedoara.

Au fost evaluate pe rând tehnologii și soluții utilizate pentru a îmbunătăți acoperirea GSM. A fost analizată optimizarea acoperirii în medii rurale și zonele dificile (terenuri montane sau cu geografie dificilă) și s-au propus modalități de implicare în dezvoltarea rețelelor de comunicații mobile sau fixe în județul Hunedoara.

Dar pentru că nu am dorit ca dezbaterea să rămână doar teoretică, ulterior, am purtat un dialog strâns cu factori responsabili și de decizie din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru a identifica soluția cea mai bună.

Concluzia finală a acestei etape a avut în vedere crearea mai întâi a cadrului juridic necesar pentru zonele afectate pe baza unui protocol încheiat între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și reprezentanții consiliilor județene din județele Hunedoara și Gorj.

Noul protocol semnat de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării va permite, în județele Hunedoara și Gorj, dezvoltarea unor proiecte pilot pentru acoperirea zonelor care nu au acoperire pentru efectuarea apelului la serviciul de urgență 112, precum și mecanisme de operaționalizate a infrastructurilor existente pentru a asigura cetățenilor servicii de acces la internet de mare viteză.

Desigur, într-o primă etapă, va trebui realizată verificarea și confirmarea zonelor neacoperite, cu sprijinul autorităților locale și ANCOM, după care se va elabora fișa proiectului și se va derula procesul de finanțare și implementare. După punerea în practică a acestui protocol, oamenii se vor simți cu certitudine mult mai în siguranță în toate zonele montane din județ.

Trebuie să recunosc că deschiderea pe care am găsit-o la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării demonstrează încă o dată că siguranța și securitatea cetățeanului sunt puse pe primul plan de către Guvernul României.


VIOREL SALAN

Deputat PSD Hunedoara




10 afișări0 comentarii
bottom of page