top of page

Virșli - specialități ardelenești de savurat în perechi de câte doi

Pe mesele din gospodăriile hunedorene, un loc aparte îl ocupă preparatul tradițional făcut din carne tocată de oaie sau de capră, denumit „virșli”. Cei care locuiesc în afara Ardealului e foarte posibil să nu cunoască termenul, pentru că acest fel de mâncare nu se mai face în alte zone geografice ale României. În județul nostru, virșlii se prepară mai ales în zona Țării Hațegului și a Bradului, iar rețetele prezintă variații mai mici sau mai mari, specifice fiecărui producător.



Aspectul virșlilor se aseamănă cu cel al unor cârnăciori mai subțiri sau chiar cu cel al nemțescului krenwurst. Gustul însă este cu totul aparte. Se fac din carne tocată de capră sau de oaie, iar unele rețete, mai ales cele din zona Bradului, se bazează pe un amestec din mai multe tipuri de carne, inclusiv de vită, oaie și chiar slănină. Virșlii sunt puternic condimentați și se țin în afumătoarea în care se arde lemn de esență tare. Se fierb câteva minute în apă clocotită și apoi se consumă imediat alături de sos de muștar și pâine proaspătă, fiind un fel de mâncare preferat mai ales la petrecerile câmpenești, dar nu numai.




Virșlii de Sălașu reprezintă un preparat tradițional înregistrat în Registrul Național al Produselor Tradiționale, în comuna Sălașu de Sus existând doi producători care au obținut certificarea de „produs tradițional”.

132 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page