top of page

Vot pentru redeschiderea piețelor închise de Guvern


Din respect pentru truda de peste an a țăranilor care își valorifică marfa în halele agroalimentare închise, PSD a propus un amendament la Ordonanța 78/2020, prin care se prevede că „pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară”. Camera Deputaților, ca for decizional, a aprobat astăzi această propunere menită să protejeze producătorii locali, iar oamenii să poată cumpăra în continuare produse românești.


Motivația? PSD consideră că nu este normal ca producătorii care vând la tarabele din piețe să fie scoși afară, în frig, iar autoritățile locale să caute soluții de moment și să facă tot felul de improvizații pentru ca aceștia să își poată comercializa în continuare produsele, să nu își piardă clienții și să poată supraviețui. Suntem în prag de iarna, iar temperaturile diurne vor fi din ce în ce mai scăzute, așa că ne așteptăm ca mulți dintre producătorii agricoli să renunțe să mai vină cu marfa la vânzare. Vom avea cu toții de pierdut. Clienții nu vor mai putea cumpăra produse locale, naturale, mere și pere cu gust, dulcețuri și conserve de toamnă, cartofi, legume, iar producătorii vor trece cu greu peste următoarele luni. Cu așa restricții, cine știe câți dintre ei își vor mai permite să mai lucreze pământul și să revină în piețe!


Fiecare oraș mare din România are hale moderne, în care se desfășoară un comerț civilizat și se pot aplica măsuri stricte de prevenire a răspândirii coronavirusului. Există sisteme de ventilație moderne, acestea trebuie doar pornite și menținute în funcțiune, se pot crea circuite, se pot amplasa din loc în loc dispensere cu dezinfectanți, la intrarea se poate măsura temperatura corporală a celor care intră, iar comercianții pot fi monitorizați pe tot parcursul zilei. Și totul se poate realiza cu o investiție minimală din partea autorităților care gestionează aceste tipuri de piețe.


Dar, din păcate, Guvernul lui Ludovic Orban a ales să aplice măsuri de neînțeles, care crează haos și bulversează atât autoritățile, cât și comercianții și clienții. De la un comerț civilizat se ajunge acum la unul de tip talcioc, în care, cu siguranță, nu se vor respecta cu strictețe măsurile de igienă și distanțare.


Sperăm că demersul nostru va fi acceptat și că vom reveni la normal, că halele se vor redeschide și că activitatea lor va fi monitorizată așa cum trebuie în aceste vremuri. Suntem de acord să se ia măsuri de limitare a răspândirii virusului, dar acestea trebuie să fie luate cu cap și să protejeze populația și din punct de vedere financiar! Pentru că un popor sărăcit nu va putea avea grijă de sănătatea sa, nu va putea să achite facturile mari de peste iarnă, nu va putea supraviețui fără un sprijin concret și consistent din partea statului!
Comandat de Partidul Social Democrat - Organizatia Judeteana Hunedoara. CMF: 11200020.

63 afișări0 comentarii

Commentaires


bottom of page