top of page

Ziua Națională a României


 

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, a marcat și în acest an, cu tot respectul și recunoștința, Ziua Naţională a României. Evenimentul a avut loc în ziua de 29 noiembrie 2023 la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, în prezența unui mare număr de participanți, îndeosebi tineri de la colegiile și liceele din Deva.  

Această evocare a zilei de 1 Decembrie 1918, cu toate evenimentele care i-au premers, am organizat-o cu emoție și bucurie, cu sentimente de prețuire și respect pentru cei care au făurit România reîntregită, o Românie care și-a adunat fiii și fiicele într-o țară mândră, dornică să se afirme pe marea scenă a lumii. Am considerat necesar ca la activitatea noastră să invităm cât mai mulți tineri care, și cu ajutorul nostru, cu ajutorul acestei prezentări, să învețe ce înseamnă dragostea de patrie și ce înseamnă sentimentul apartenenței la un popor care în ziua de 1 Decembrie 1918 a scris o pagină de neuitat în cartea neamului.

Ziua de 1 Decembrie marchează piatra unghiulară a istoriei neamului românesc, ziua care, prin semnificația ei, ocupă un loc aparte în inimile noastre, în inima fiecărui român. Este sărbătoarea noastră cea mai dragă, este sărbătoarea care ne adună sub Tricolor, sub steagul nostru pe care este scris „unire-n cuget și-n simțiri”.

Toate evenimentele care au pregătit Marea Unire, toți marii bărbați de stat adevărați, cu iubire de țară, care au lucrat fără încetare la realizarea acestui mare proiect național au fost cuprinși într-o minuțioasă prezentare urmărită cu interes de către cei prezenți în sală.

Prin această emoționantă activitate dedicată Zilei Naționale a României am dorit să reînviem pentru câteva clipe tot entuziasmul și bucuria care aucuprins un întreg popor în ziua de 1 Decembrie 1918, zi care strălucește ca un astru pe firmamentul istoriei românilor.

Atenția și interesul cu care a fost urmărită prezentarea, emoția cu care s-a intonat imnul României de către îndrăgitul interpret de muzică populară Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, bucuria cu care s-a răspuns la întrebările din final au fost dovezi de necontestat că activitatea noastră a mers la inimile tuturor celor prezenți în sală.  

Așa cum facem în fiecare an, și de această dată, am amenajat o expoziţie de carte având ca temă Marea Unire de la 1918 şi participarea hunedorenilor la acest eveniment de mare răsunet al istoriei noastre.

În finalul prezentării, participanților li s-au adresat întrebări legate de subiectul expus, iar cei care au dat răspunsuri corecte au primit frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Cu ocazia acestei zile deosebite, folosesc acest prilej pentru a spune din toată inima, La mulți ani, români, la mulți ani, România!  

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara


 

 

28 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page