Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, marcată la Consiliul Județean Hunedoara


Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT) a marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin organizarea unui simpozion care s-a desfășurat marți, în sala de ședințe a instituției.


În cadrul întâlnirii, reprezentanții instituțiilor direct implicate în administrarea, protejarea, cercetarea și punerea în valoare a obiectivelor UNESCO, precum deținătorii titlului de Tezaur Uman Viu, au realizat un bilanț al anului 2021 privind activitatea specifică în ceea ce privește patrimoniul cultural.


„Mă bucur că suntem împreună astăzi. Conducerea DGAMPT Hunedoara are o sarcină deloc ușoară de a asigura buna administrare a cetăților dacice. Patrimoniul cultural din județul Hunedoara este extrem de valoros și avem obligația de a-l păstra și promova. Eu vă doresc succes!”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mănăstirea Horezu (1993); satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighișoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999); situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991) și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017).


România are, de asemenea, și șapte elemente înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, dansul fecioresc din Ardeal, meșteșugul țeserii scoarței și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie - Mărțișorul).