top of page

Dumitru Tâlvescu sau vocația literaturii

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 29 aprilie 2024, ora 1700, la Sala de Lectură a bibliotecii, un eveniment cultural dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu la împlinirea vârstei de 70 de ani. Sub genericul „Dumitru Tâlvescu sau vocația literaturii” se va desfășura o întâlnire amicală între cel sărbătorit și prietenii săi, confrați într-ale scrisului, dar și cu cititorii.

Prezent de aproape 20 de ani în viața literară hunedoreană, Dumitru Tâlvescu s-a dovedit a fi un scriitor de real talent, care abordează atât proza, cât și poezia.

Încă din adolescență, în orașul natal, Târgu Jiu, a fost atras de literatură și, ca elev al prestigiosului Colegiu „Tudor Vladimiresu”, a început să scrie versuri și proză în cadrul Cenaclului „Columna”.

Consacrarea literară a venit odată cu maturitatea, după ce a părăsit activitatea bancară pe care o desfășurase o viață.

A debutat editorial în anul 2011, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, cu volumele de proză „Gisella” şi „Anul şi copiii lui”, apărute la Editura Cetate din Deva.

Au urmat alte volume de poezie sau proză: „Drumeț între oglinzi”, nuvelă (2009); „Stăpân peste iluzii”, poeme (2010); „Observator nedumerit”, poeme (2012); „Altfel, poemele”(2014); „Gisella”, roman (2011 și reeditare în 2015); „Carul cu aur”, roman (2013 și 2015); volumul de poezii „ALB” (2015); „Evadarea din mecanic”, poezii (2016); „Poeme/Poems”, antologie lirică bilingvă româno-engleză(2016); „Umbra apei”, ediție bilingvă româno-engleză (2016); „Prosperia” și „Cornucopia”, poezii (2018).  

De asemenea, a colaborat și colaborează la importante reviste literare din țară și din străinătate: „Gorjul literar”, „Serile la Brădiceni”, „Caietele Columna”, „Ardealul literar”, „Discobolul”, „Arca”, „Cervantes”, „Destine literare” (Canada), „Lumină lină” (Statele Unite), „Zemra Shqiptare” (Macedonia), „Doruntina” (Elveția) etc.

Despre creația sa literară au scris personalități importante din literatura hunedoreană și națională: Paulina Popa, Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Daniel Marian, Ion Popescu Brădiceni, Ladislau Daradics, Gheorghe Grigurcu, Traian Dinorel Stănciulescu, Passionaria Stoicescu, Muguraș Maria Petrescu, Octavian Mihalcea.

Așa cum remarcă scriitorul Constantin Stancu, „Dumitru Tâlvescu se întoarce la vechiul mod de a scrie literatura, simplu, bazat pe sinceritate (…) el trage inspirația din zona operelor clasice, solide, le ia drept argument și bază la compunerea poemelor. Întreaga creație a lui Dumitru Tâlvescu, fie că e vorba de poezie sau de proză, vădește un talent autentic, o sensibilitate lirică deosebită și un suflu epic remarcabil”.

Prieten statornic al bibliotecii județene, Dumitru Tâlvescu este prezent la toate activitățile noastre culturale unde are intervenții foarte bine fundamentate, cu o valoroasă încărcătură de idei și de sugestii.

La cei 70 de ani, îi urăm ani mulți și putere de muncă în domeniul atât de atractiv al literaturii.

 

 

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara



11 afișări0 comentarii
bottom of page